söndag 1 februari 2015

Tegel, tegel och åter tegel...



 

Jaha, då är det dags igen för en uppdatering. Våra projekt tar vid varandra och det är det som gör livet så roligt. Att planera, drömma och fundera på något, sedan sätta igång, stanna upp och ibland tvingas omvärdera tidigare tankar och beslut för att så småningom gå i mål med förhoppningsvis ett resultat som gör alla nöjda. I tidigare inlägg har jag berättat om växthuset som vi har rivit, kvar är bara stödstolparna som ska tas ner snart. Växthuset har varit förankrat i ett mindre hus, se bilden ovan. Detta hus har inhyst garage till höger i bild, oljepanna i mittenutrymmet samt vedbod längst till vänster i bild. Oljepannan var borta redan innan vi flyttade in förra året och huset har sedan vårt tillträde verkat som förråd och vedbod. Det är egentligen ett fint litet hus med bra läge, baksidan på huset på bilden ovan vetter rakt västerut och har en fantastisk kvällssol. 
Vår plan för det lilla huset är att totalrenovera det (om än under lång tid), inreda det och sedan använda det som ett gästhus. Både det yttre och inre av huset kommer att förändras avsevärt; garagedörren ska muras igen, ett fönster ska ev. in på samma ställe, mittendörren är tänkt att vara kvar men bytas till en regelrätt ytterdörr, dörren längst till vänster ska bort, ev. ska ett fönster in i stället. Taket ska bytas och troligen kan detta ske redan i år. De fullkomligt avskyvärt fula betongglasen på husets mitt ska bort och muras igen. Och så vidare.....
Invändigt ska golvet bilas upp, ett arbete vi så smått har påbörjat, väggarna rivas. Det handlar om två gamla väggar som hjälpligt murats upp till takhöjd, den ena väggen har vi redan rivit. 

Detalj inne i huset - murstocken av tegel till höger är 
inspekterad nyligen av sotaren utan anmärkning

Mitt inne i huset finns en murstock som en vedkamin har varit ansluten till. Murstocken är i mycket fint skick enligt den sotare som nyligen besiktigade den. Det är jätteroligt att ha den som utgångspunkt, nu kan vi planera lite mer för utformningen av husets interiör. 
På bilden ovan ses också en av väggarna till vänster samt hörnan som sitter mot murstocken i tegel. Denna vägg och vägghörna är nu rivna. 

 Så här såg det ut när väggen var nertagen till hälften

 Samma vägg fast nedriven och fotad från andra hållet inne i huset

 Samma nedrivna vägg igen från ytterligare en annan vinkel

Mycket, mycket tegel blir det. Den vägg som vi nu har rivit består av en enkelmurad tegelvägg, d.v.s endast ett lager tegel. Ändå rör det sig om enorma mängder tegel som ska ut från huset. Vi är intresserade av att behålla så mycket av teglet som är möjligt, kanske blir det användbart i ett senare eller helt annat skede. Hela, intakta tegelstenar tar vi ut och knackar rent från murbruk... 


 .... sedan staplar vi de hela, fräschare tegelstenarna utanför huset:


Sedan har vi alltså allt tegel som inte ska sparas. Vi har hyrt in en mindre container som står utanför huset. Här slänger vi alla trasiga tegelstenar, murbruk och gjutna golvrester. 


 










 

Den här helgen har varit väldigt produktiv, nu är i princip allt från den första väggen nedrivet och uttaget; samtliga högar av tegel på golvet är borta. På bilden nedan är alltså bara murstocken kvar. 




Andra, kommande steg i processen är att söka bygglov, kontakta arkitekt för att beställa ritningar, kontakta kommunen för att anslutning av vatten och avlopp samt rörmokare för dragning av vatten och avlopp. Men ännu har vi lite kvar att göra, det får ta den tid det tar. Och det är skönt, vi har ingen stress i ryggen.

1 kommentar:

  1. Vaaar får ni krafter ifrån?Spännande.
    Sa lata Lena

    SvaraRadera