söndag 31 augusti 2014

Resultat uppnått - köket

Så, efter lång väntan kan jag nu erbjuda de av er som är nyfikna på (lite) vad vi faktiskt har gjort i vårt nya hus! Inlägget kommer sig av att vi i IDAG i princip har avslutat ett av de första projekten vi drog igång med strax efter att huskontraktet var påskrivet! 
Det handlar om köket, husets hjärta, kanske det viktigaste utrymmet som finns i en bostad...? När vi tog över huset var köket dominerat av färgen brun. För att vara exakt: FEM olika varianter av färgen brun. Det var bara ... olidligt. Så här räknade jag ut det: 

Brunfärg 1 - taket: brunbetsad träpanel
Brunfärg 2 - bjälkarna brunmålade/betsade
Brunfärg 3 - väggarna brunmålade i en mycket osmaklig brun nyans
Brunfärg 4 - kaklet vid diskbänken, heltäckande bruna med inslag av mörkbruna blommor här och var
Brunfärg 5 - skåpluckorna i brunbetsad ek. 

Till denna orgie i bruna toner hade vi också golvkaklet i en ljusare orange/beige färg. Samt förstås, bänkskivorna i granit med inslag av en helt egen variant av brun. Till sist; vissa väggar utgjordes av ett gammalt, gulaktigt tegel.

 En av väggarna i köket vid inflyttningen

 Vi funderade länge på hur vi skulle angripa köket för att förändra det vill vårt eget och till vilken ekonomi det skulle bli genomförbart. Köksinredningen hade bara några år på nacken och var alldeles för fin i skick och kvalité för att bytas ut helt enkelt. Att byta kök är ju annars en livsinvestering och huset kräver i övrigt en hel del handpåläggning för att bli som vi önskar. Prioritering och kreativitet har varit våra ledord från första början....
Det stod klart ganska tidigt att vi skulle behålla planen för köket och även luckorna med skåpinredning. Köket i sig var det inga fel på, tvärtom, ett väldigt rymligt och välplanerat kök med mycket förvaringsutrymme. Till och med granitskivorna skulle ges ett försök till överlevnad trots att jag var tvärt emot dem från första stund. Jag är ingen vän av granit, i synnerhet inte den variant som kom med i vårt hus. Krossade bitar i svarta, vita, gråa och obestämbara bruna nyanser i ett enda virrevarr, huuu! Men granit lär vara bland det bästa att ha i ett kök och med de bänkytorna som här finns skulle det utgöra en fantasisumma att byta ut.
  
Steg ett var att ta sig an köksluckorna. Ekluckornas mörka betsnyans tillsammans med luckornas utförande fick oss att tänka på någon enklare och avlägsen släkting till JR Ewing i Dallas vars kök byggts i rustik country westernstil....  
Självklart kom idén upp om att vitmåla luckorna, kanske det naturliga valet på en gammal mörk inredning. Men det kändes tråkigt egentligen lite uttjatat...  Jag var inte heller bekväm med den svängda profilering på luckornas överdel, med vit färg skulle denna böj bli väldigt mycket mer synlig. Det kändes verkligen urtrist!
Rätt var det var fick jag en vision i huvudet, jag tänkte tvärtom, alltså svarta luckor! Med så mycket vitt bakom som möjligt! Jag hade bilden helt klar för mig och jag samlade bildexempel för att kunna hävda min idé då jag anade att förslaget skulle mottas med en viss skepsis av maken. Maken blev efter en stunds betänketid öppen till förslaget och med det övergick denna fas till det mer handfasta arbetet - hur skulle vi göra detta? Var det görligt att vi själva skulle ställa oss och slipa ner samtliga luckor och sedan måla om dem i tid för inflyttningen i början av juni...? Vi hade svaret inom oss själva; detta var ett arbete som vi inte skulle mäkta med då vi själva skulle sköta flytten under våren boendes 60 mil ifrån vårt nya hus. Vi kontaktade våra fantastiska bygg-och snickarkontakter som tidigare hade byggt bl.a. vår hallmöbel (se inlägget Återbruk - gamla ting får nytt liv). Vi frågade dessa fantastiska farbröder om de skulle kunna tänka sig att åta sig detta arbete om vi skulle frakta upp köksluckorna till dem i Mälardalen och det kunde dom. Med alla våra flyttturer upp och ner på helgerna under hela våren med släp var detta egentligen inget konstigt för oss heller. 
Dessutom ville vi ha köksluckorna ommålade i den stilen som snickargubbarna tidigare hade målat vår hallmöbel i samt lite andra möbler vi har.  Själva köksstommarna skulle vi göra själva då de skulle sitta kvar i huset. Och arbetet blev gjort i tid, vi blev mer än nöjda och nu idag satte vi äntligen fast de sista bitarna!

 
 FÖRE                -            EFTER

 En annan liten mardröm var det vitrinskåp med blyinfattat glas som fanns. Under vitrindörrarna satt dessutom "dekorativa kanter" med svarvade små träbitar på hyllornas framkant.  Dessa tog vi omedelbart (bort för att aldrig mer sättas dit igen).
Jag besökte snickarfarbröderna emellanåt i deras verkstad för att se hur arbetet fortlöpte med luckorna och en dag frågade ena farbrodern mig vad jag tyckte om de blyinfattade glasen i vitrindörrarna. Jag visade en högst ogillande min och sa att det var bland det fulaste jag sett - känslan av taffligt försök att få till en bayersk bierstube hemma gjorde mig lätt illamående. 

 

 Jag hade inte kommit längre i min planering för vitrindörrarna än till bara rent ogillande när Farbror Snickare sa "Vad bra för jag tog bort glasen och slängde dem, de där kan ni ju inte ha, de är ju på tok för skitfula". Han är fantastisk denne man, han vet precis. Hans känsla för stil, smak och matchning passar i alla fall mig som hand i handske. Han hade dessutom en lösning på de nu tomma dörrstommarna; han hade kontakter inom glasmästeri där han hade fått tag i gammalt handblåst glas som skurits till för att passa dörrarna! Och så här blev de då....:


Köksöns lådfronter före och efter ommålningen samt med de nya knopparna:






 Lite tur att den nya befintliga kyl-och frysen var svart...

 Matplatsen är rymlig, bekväm och intill altandörrarna som gärna står på vid gavel vid varmt väder. Taklamporna är nyinköpta under våren och vi ser fram emot den dagen då elektrikern behagar ära oss med ännu ett (utlovat) besök för då kan vi nämligen få dem indragna till eluttagen...! Tegelväggarna ska lämnas orörda då de framträder bättre nu och ger en väldigt behaglig atmosfär i köket. 

Vänster bild: den utskjutande delen på köksön (i granit) var det första vi tog bort, samma
dag vi skrev på kontraktet för huset. 


 Här nedan är samma hörna före och efter:
 

Taket samt bruna väggen har sprutmålats vita av målarfirma. Bjälkarna behålls i sin naturliga bruna träfärg. Golvet får vara orört ännu så länge.


 
 Köket och rakt fram altanen


 De nya knopparna beställde vi från Sollefteå Antik och de är så rätt (oxiderat tenn) till den svarta färgen på luckorna!


FÖRE - EFTER

  
Diskbänken från två vinklar efter färdigställandet:

 

Kaklet ovanför diskbänken kommer från Höganäs Kakel och heter Mahon. Nu när köket har förändrats och förenklats till färgsättningen måste till och med jag erkänna att granitskivan passar! I nuläget har jag inte ens någon längtan att byta ut den! Nu har den kommit till sin rätt, den konkurrerar inte med alla de andra färgnyanserna i köket. Seger!


 Kaklet är vitt, blankt och lätt buckligt på ytan

 Själva köksstommarna slipade och målade vi själva om på precis samma sätt som Farbröder Snickare gjorde med våra luckor. Nu har vi nästan nått i mål, vi har bara lite detaljer kring köksfönstret vid diskbänken att åtgärda. Vi ska även beställa en kantlist i granit (samma granit som bänkskivorna) som avslut mot själva fönstret.
Vi är obeskrivligt nöjda och lyckliga med hur köket blev!!


 



1 kommentar: