onsdag 29 oktober 2014

Historien om ett träd




 
  Lånad

 När vi köpte vårt nya hus i Skåne ingick även en före detta skolfastighet i köpet, bostadshuset är den före detta lärarbostaden intill skolan.  Skolan uppfördes under 1800-talets mitt och var verksam som skola i ca 100 år innan innan den lades ner. På bilden ovan syns en del av skolan och framförallt det träd, den kastanj som var planterad på skolgården. Denna bild togs omkring år 1900 och då ska trädet, en hästkastanj, ha varit mellan 20-30 år gammalt. Kastanjen står fortfarande kvar vilket innebär att den idag är ca 150 år gammal!
I dag är kastanjen ofantligt stor. Gigantisk minst sagt. Och vi älskar den såklart. Det värsta som kunde hända är att den skulle tvärdö eller tas av en storm. Den kommer inte att kunna ersättas hur som helst. På stammen finns detta märke i metall:



Och som jag har sökt efter information om denna märkning! Det började med att vi hade tankar om att låta en arborist titta och ev. gallra i trädet men då denna märkning satt på plats vågade vi inte riktigt gå loss utan att först försöka ta reda på vad som fick göras. Fridlysta naturminnen får ju inte röras hur som helst.
Efter flera turer hos Länsstyrelse och kommun har jag ännu inget svar, trädet finns inte upptaget i några rapporter om naturminnen i Skåne. Däremot fick jag besked om att kunnig arborist får gallra i syfte att rädda trädet från skador/förlänga trädets livskraft. Vår enda intention är att trädet ska bevaras och leva helst under vår livstid här....


På bilderna ovan syns kastanjen under vinter- respektive sommartid. Under senvintern var det en av de grövre grenarna som bröts loss och brakade ner inte många meter från Ä.H en dag helt apropå, det var nog detta som utlöste våra funderingar kring trädets tillstånd. Många grenar är otroligt grova, långa och därmed tunga. Spår av äldre, stora grenbrott finns här och var, dessa händelser kan vara direkt ohälsosamma inte bara för oss som står under utan även för trädet självt. 
I dag fick vi hit ett par arborister som vi hade bokat för att ta sig an kastanjen. Det var två trådsmala lättviktare som klättrade och vinschade sig genom trädet under nästan hela dagen. Grenarna samlade sig i stora klungor under kastanjen och det var ett spännande skådespel. Arboristerna, viga som apor, hanterade både sågar och motorsågar med en fantastisk lätthet uppe bland grenarna. 

 Strax ovanför mitten på bilden till vänster syns en av arboristerna

 

 Efter flera timmars arbete var arboristerna klara. Kastanjen hade faktiskt fått ett nättare utseende, det kunde även jag se.



Kvar (för oss) att göra är att ta rätt på alla grenar och ris som ligger uppsamlade runt om på gården. En mindre hög eldningsbar ved finns även uppstaplat och kommer till nytta senare. Vilken kul erfarenhet det här var!
 
 

1 kommentar: