onsdag 2 juli 2014

Sevärdhet med tusenåriga anor

Ibland rycker det till i min f.d roll som arkeolog, mitt historiska intresse har alltid varit en hjärtesak. Utan att vara överambitiös vill jag även låta barnen uppleva vissa av de historiska sevärdheterna som finns runt om oss. 
Idag, i strålande sommarsol kryddad med ljumma vindar åkte vi till en fantastisk gånggrift från stenåldern. Denna gånggrift ligger i närheten av Barsebäck i västra Skåne och heter Gillhög. Namnet lär ha ett lokalhistoriskt ursprung, nämligen efter vikingahövdingen Erik Gille (även om han i så fall ska ha levt sin jordetid några tusen år efter gravens tillkomst).  


Utsikt från toppen av Gillhög över Öresund

Vid utgrävningen på 30-talet hittades redskap i flinta, delar av skelett, bärnstenspärlor och krukskärvor. Graven är daterad till tiden omkring 3300 f.Kr.
Graven är välbevarad så tillvida att den är restaurerad väl värd att besöka, även för den som kanske inte är speciellt historiskt intresserad. Bara arkitekturen av dessa gigantiska megalitblock är imponerande.
 

 Ingången till Gillhög

Gången in till kammaren är ca 5,5 m lång 

Själva gången in till kammaren är inte hög nog att gå upprätt i, man får huka sig lite när man går in. När man väl kommer in i kammaren (ficklampa ett måste!) kan man stå upprätt i (om man inte mäter närmare 2 m).

Gången sedd inifrån kammaren

Vid fotograferingen inne i kammaren uppstod lite fototekniska problem; i det totala mörkret, utrustad endast med en klen ficklampa, kunde jag helt enkelt inte använda kameran på bästa sätt då jag även upplevde en starkt påtaglig klaustrofobisk känsla, jag får åka tillbaka bättre förberedd för nya foton en annan dag.



Kammaren är stor, den mäter nästan 6 x 2,5 m och är rundat rektangulär, skapad av gigantiska stenblock och kallmur av stenflis mellan blocken. 



Den kallmurade stenflisen mellan blocken

Detta är ett ställe väl värt en utflykt om man är i närheten och själva lär vi komma tillbaka igen.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar