torsdag 7 februari 2013

Strumpyra och en titt i backspegeln

När julstämning så generöst erbjuds oss (väderleksmässigt) kan jag lika bra förevisa ett av julprojekten jag gjorde tidigare. 
Dessa julstrumpor var en present jag gjorde och som blev mycket uppskattade. 



Dessa julstrumpor i rött alternativt benvitt yttertyg är fodrade med flannelltyg. Små juldekorationer sitter på utsidan och strumporna är gjorda för att ha bestick i vid en julservering. 



För övrigt har jag undvikit att tillbringa mer tid än nödvändigt utomhus idag då jag inte hittade mitt glada humör för att uthärda vädret. Kanske åkte humöret med i sopnedkastet i morse, eller så krympte det i tvätten till obefintlighet, hur som helst bestämde jag mig för att kika i backspegeln lite: 

lånad (helt oslagbart bra) bild!

 ...nämligen släktforskning. Den invigde vet hur tidskrävande denna syssla är, och hur lätt man fastnar i de digitala arkiven. Eller fastnar i andra arkiv. Eller fastnar i enbart tankar och frågor kring den/det man söker om. 
 

Få saker är så rogivande och spännande som att rota i det förgångna som det här. Hittills är jag uppe i 1249 personer i mitt släktträd och det rör sig om anhöriga på båda föräldrasidor. Det känns smått förunderligt...


Huvuddelen är vanligt, enkelt folk men ändå en sådan viktig del av historien. Statare, drängar, pigor, hemmansägare, indelta soldater och drösar med präster i flera led.
En rolig och lite dramatisk historia som dök upp gäller Herr Albrekt. Denne man levde på 1500-talet i Myckle, Skellefteå och  tillsammans med sonen "oskadliggjorde rövarna i Finnforsberget". Rövarna (skogsrövare från Norge) var allt annat än lämpliga barnvakter; dråpare och tjuvar som lär ha härjat bland allmogen och plågat tillvaron under längre tid.
I och med frånvaron av många män i samhället under denna tid (Sverige låg i krig med danskarna och karlarna var ute och krigade) var många familjer oskyddade och sårbara. Ovan nämnde Albrekt tillsammans med några andra kände att måttet var rågat och bestämde sig för göra något åt rövarna. Albrekt och co. hittade rövarna i sin rövarkula och angrep dessa; först genom att ta deras vapen och sedan genom att ha ihjäl rövarna på plats. Dock hann en av rövarna undan på skidor - men blev förföljd och upphunnen efter 1,5 mil / 3 mil ( här finns olika uppgifter). Denne siste rövare fördes till Skellefteå och avrättades. (Här har jag även hittat uppgifter på att rövaren fick ögonen utstuckna när han blev upphunnen på skidorna). 
Det gäller att hålla sig på lagens rätta sida minsann, annars kan det sluta olyckligt.  

ännu en lånad bild
 
Som sagt; många anfäder finns det i ett släktträd....

1 kommentar:

  1. Hugaligen,alla härstammar vi väl från djävulen.
    Änglakören är vi väl knappast delaktiga i.Vet ingenting om min släkt.Vill inte veta heller.Trevligare att njuta av livet i nutid.
    Jasså

    SvaraRadera